Novosti

Pratite sve naše novosti!

Dopušten lov zbog sprječavanja šteta od divljači

15 Tra

Sukladno dopisu koji smo dobili iz HLSa, obavještavamo sve naše članice kako je Stožer Civilne zaštite suglasan s prijedlogom dopuštanja pojedinačnog lova u svrhu zaštite poljoprivrednih dobara, s danom 16.4.2020.

Pojašnjavamo kako se pod zaštitom poljoprivrednih dobara smatra isključivo odstrel divljih svinja te eventualno jelenske divljači za ona lovišta u Baranji koja su dobila naredbu o smanjenju brojnog stanja jelenske divljači.

Nakon eventualnog odstrela obvezno je provoditi sve mjere dezinfekcije kako zbog COVID-19 virusa tako i zbog suzbijanja Afričke svinjske kuge, a preporuča se upotreba rukavica i maski uz kontakt što manjeg broja ljudi. Treba izbjegavati da ostali lovci dolaze pomoći izvući ili guliti divljač, izbjegavati raspodjelu mesa i sl. 
I dalje su na snazi mjere suzbijanja ASK vezane uz provođenje dezinfekcije, veterinarski pregled na trihinelozu te obvezno javljanje o obavljenom odstrelu unutar 24h u Ministarstvo poljoprivrede.

Dodajemo i kako je lovoovlaštenik dužan voditi evidenciju o svakom boravku u lovištu te podsjećamo predsjednike društava na njihovu odgovornost u slučaju pronalaska propusta i nepravilnosti od strane lovne i veterinarske inspekcije.

Ponovno vas molimo da sve aktivnosti u lovištima svedete na minimum i pridržavate se Odluka i uputa Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo, poštujući mjere socijalnog distanciranja a posebno zabrane "održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu" te napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, odnosno kretanja.

Za dodatne upite dostupni smo na brojevima 099/6060672 (Predsjednik Saveza) i 099/6060630 (Stručna služba).

@ Slynetwork.com.