Novosti

Pratite sve naše novosti!

Koška: Požar u lovištu

18 Ožu

Jučer je u Gospodarskoj jedinici „ Budigošće, Breza , Lugovi“ kojim gospodari JP „Hrvatske šume“ d.o.o., UŠP Našice, Šumarija Koška u dijelu po imenu Breza nedaleko mjesta Budimci izbio požar koji je iako nošen vjetrom stavljen pod nadzor. Dojava o požaru u DVD Koška je zaprimljena desetak minuta prije 14 sati od Službe 112 i odmah je vozilo DVD-a krenulo u šumski predjel po imenu Breza gdje je požar je zahvatio nisko raslinje i šumu. Zbog opasnosti od proširenja požara u pomoć su stigle ekipe iz DVD Podgorača i DVD Našica. U gašenju su pomagali i djelatnici Šumarije Koška tako da je stavljen pod kontrolu nešto iza 16 sati i lokaliziran.

Kako nam je rekao Mijo Škalic iz Subotičkog luga, djelatnik Šumarije Koška inače čuvar šume i poslovođa, požar je najvjerojatnije izbio zbog spaljivanja korova bivšeg smetlišta mjesta Budimci i isti je zbog visokih temperatura gorenjem suhe trave kanalom došao do šume i ušao prvo u Odsjek 6c , a zatim se počeo sjeverno širiti. Za vrijeme gašenja požara prisutan je bio i upravitelj Šumarija Koška dipl. ing. šum. Goran Perić.

Zahvaljujući brzom intervencijom požar je lokaliziran no šteta će se točno moći procijeniti po završetku vegetacije tj. za dvadesetak dana. Starost šume je oko 24 godine i uglavnom su to sastojine hrasta lužnjaka , te s 50 posto grab, jasen i brijest.

Kako je šumski predjel Breza i sastavni dio Državnog lovišta „Budigošće“ kojim LD „Sokol“ Koška ima koncesiju na 30 godina mjesto požara posjetio je i Fabijan Semialjac predsjednik Društva koji je istakao da je izgorjeli predjel bio stanište srneće divljači i divljih svinja, no zbog dolaska mladunčadi u različitim vremenskim intervalima kao i drugih životinjskih vrsta kojima je tu stanište ne očekuje se šteta. Iako divljač ne ide na paljevinu i zgarište, očekujemo da će se ista vratiti brzo iz staništa iz kojeg je morala otići, a nova trava čiji rast ovih dana počinje donekle će u tom pravcu i spasiti situaciju zaključio je Semialjac.

Video sadržaj

@ Slynetwork.com.