Novosti

Pratite sve naše novosti!

Valpovo: Održan grofovski lov

28 Lip

U sklopu manifestacije „56. Ljeto valpovačko“ i ove godine održan je kostimirani prikaz grofovskog lova u okruženju dvorca Prandau-Normann. Lovci iz lovačkih društava iz valpovačkog kraja, uz pomoć članova KUD-a i Konjogojske udruge Valpovština, predstavili su mnogobrojnim posjetiteljima kako je izgledao lov u ovim krajevima u neka davna vremena.

Program je započeo u poslijepodnevnim satima kuhanjem čobanaca lovačkih društava s područja Lovnog ureda Valpovo. Uz petnaestak lovačkih kotlića posebnu pažnju plijenio je veliki kotlić kapaciteta čak 750 litara u kojem je čobanac za sve posjetitelje manifestacije pripremao Željko Turalija, svojedobni državni prvak u spravljanju ove delicije.

Voditelj programa te idejni začetnik i realizator ove manifestacije, Stanislav Čamagajevac , započeo je svečanost dodjelom zahvalnica svim lovačkim društvima te organizacijama i udrugama koje su sudjelovale u organizaciji manifestacije.


Antun Blažević, predsjednik Lovačkog Saveza Osječko-baranjske županije uručio je medalje za kapitalne trofeje divljači iz lovne godine 2023/2024 koje su stekli lovci s područja Lovnog Ureda Valpovo. Dodijeljene su medalje za rogovlje srnjaka, rogovlje jelena običnog i lubanje čaglja.

Lovački Savez Osječko-baranjske dodijelio je i priznanja za izuzetne zasluge na unapređenju lovstva, uzgoju divljači te razvoju lovne kulture i etike, lovcima veteranima sa navršenih pedeset godina lovačkog staža.


S područja Lovnog Ureda Valpovo priznanje su dobili Ivan Canecki (LD Jelen Zelčin), Josip Skelac (Prepelica Šag Nard), Nikola Sudar, Zdenko Franjić (LD Fazan Bizovac),  Branko Filipović (LD Lug Habjanovci),  Slavko Domanovac (LD Srnjak Ladimirevci), Josip Majdenić, Dragutin Frajlić (LD Vepar Belišće) te Miroslav Zalogar, Ivan Ličanin, Ivan Vrbanić, Zvonimir Šimenić (LD Jastreb Petrijevci).


Predsjednik Lovačkog Saveza, Antun Blažević, dodijelio je i posebno priznanje za uspješnu suradnju Gradu Valpovu koje je uručio gradonačelniku Matku Šutalu, nakon čega je počeo prikaz grofovskog lova.

Zvuci sastava rogista Osječko-baranjske županije najavili su odlazak grofa Prandau-Normanna i njegovih čestih gostiju, grofova Janković iz Orahovice i Pejačević iz Našicakonjskim zapregama i fijakerima u lov, u šumu Zvjerinjak, na odstrel divljih svinja koje prave štetu na seljačkim površinama nedaleko sela Marjančaci.

U daljinu su se začuli pucnjevi i lavež lovačkih pasa. Bio je to znak kako je odstrel bio uspješan. Kako se približavala noć, da bi se grof i njegova svita sigurno vratili u dvore pomagale su im lovci s upaljenim bakljama.

Na štreku su lovci pogoniči donijeli jedno odstreljeno grlo divlje svinje, a po odavanju počasti divljači na zborištu ispred dvorca Prandau-Normann, grofu je uručena zelena grančicu kao znak zahvalnosti za uspješan i pravilan odstrel, nakon čega je grof sve nazočne lovce i građane pozvao na lovački bal koji se održao ispred dvorca.

FOTO: Anita Valpovo

Video sadržaj

Više u ovoj kategoriji: « 100 godina LD Fazan Laslovo
@ Slynetwork.com.