Novosti

Pratite sve naše novosti!

Grofovski lov u Valpovu

21 Lip

U sklopu manifestacije „55. Ljeto valpovačko“ i ove godine održan je kostimirani prikaz grofovskog lova u okruženju dvorca Prandau-Normann. Lovci iz lovačkih društava iz valpovačkog kraja, uz pomoć članova KUD-a i Konjogojske udruge Valpovština, predstavili su mnogobrojnim posjetiteljima kako je izgledao lov u ovim krajevima u neka davna vremena.

Program je započeo u poslijepodnevnim satima kuhanjem čobanaca lovačkih društava s područja Lovnog ureda Valpovo te gostujućih lovačkih društava iz Lovnih ureda Osijek i Baranja. Uz petnaestak lovačkih kotlića posebnu pažnju plijenio je veliki kotlić kapaciteta čak 750 litara u kojem je čobanac za sve posjetitelje manifestacije pripremao Željko Turalija, svojedobni državni prvak u spravljanju ove delicije.

Po završetku kuhanja i podjele čobanca predstavnicima ekipa podijeljena su prigodna priznanja za sudjelovanje koje je uručio Matko Šutalo, gradonačelnik Valpova. Svečanost je uveličana i dodjelom lovačkih odlikovanja koje je predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije, Antun Blažević, uručio dvanestorici lovaca s područja Valpovštine.

Stanislav Čamagajevac, idejni začetnik i realizator ovog kostimiranog prikaza lova istakao je zadovoljstvo posjetom građana kojih je bilo u rekordnom broju te pohvalio ulogu lovačkih i kulturno umjetničkih društava čiji su članovi, iako amateri i volonteri, kao ljubitelji tradicije svake godine nositelji ove manifestacije.

Zvuci sastava rogista Osječko-baranjske županije najavili su odlazak grofa Prandau-Normanna i njegovih čestih gostiju, grofova Janković iz Orahovice i Pejačević iz Našica, konjskim zapregama i fijakerima u lov, u šumu Zvjerinjak, na odstrel divljih svinja koje prave štetu na seljačkim površinama nedaleko sela Marjančaci.

U daljinu su se začuli pucnjevi i lavež lovačkih pasa. Bio je to znak kako je odstrel bio uspješan. Kako se približavala noć, da bi se grof i njegova svita sigurno vratili u dvore pomagale su im upaljenim bakljama četiri domaće lovkinje : Maja Arnaut, Monika Berger, Melita Šoštarec i Tina Birovljević.

Na štreku su lovci pogoniči donijeli jedno odstreljeno grlo divlje svinje, a po odavanju počasti divljači na zborištu ispred dvorca Prandau-Normann, grofu je uručena zelena grančicu kao znak zahvalnosti za uspješan i pravilan odstrel, nakon čega je grof sve nazočne lovce i gr<ađane pozvao na lovački bal koji se održao ispred dvorca.

Tekst: Goran Andrašević
Foto: Vladimir Vazdar (https://www.valpovstina.info)

@ Slynetwork.com.