Dopušten lov zbog sprječavanja šteta od divljači

15 Tra

Sukladno dopisu koji smo dobili iz HLSa, obavještavamo sve naše članice kako je Stožer Civilne zaštite suglasan s prijedlogom dopuštanja pojedinačnog lova u svrhu zaštite poljoprivrednih dobara, s danom 16.4.2020.

Pojašnjavamo kako se pod zaštitom poljoprivrednih dobara smatra isključivo odstrel divljih svinja te eventualno jelenske divljači za ona lovišta u Baranji koja su dobila naredbu o smanjenju brojnog stanja jelenske divljači.

Nakon eventualnog odstrela obvezno je provoditi sve mjere dezinfekcije kako zbog COVID-19 virusa tako i zbog suzbijanja Afričke svinjske kuge, a preporuča se upotreba rukavica i maski uz kontakt što manjeg broja ljudi. Treba izbjegavati da ostali lovci dolaze pomoći izvući ili guliti divljač, izbjegavati raspodjelu mesa i sl. 
I dalje su na snazi mjere suzbijanja ASK vezane uz provođenje dezinfekcije, veterinarski pregled na trihinelozu te obvezno javljanje o obavljenom odstrelu unutar 24h u Ministarstvo poljoprivrede.

Dodajemo i kako je lovoovlaštenik dužan voditi evidenciju o svakom boravku u lovištu te podsjećamo predsjednike društava na njihovu odgovornost u slučaju pronalaska propusta i nepravilnosti od strane lovne i veterinarske inspekcije.

Ponovno vas molimo da sve aktivnosti u lovištima svedete na minimum i pridržavate se Odluka i uputa Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo, poštujući mjere socijalnog distanciranja a posebno zabrane "održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu" te napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, odnosno kretanja.

Za dodatne upite dostupni smo na brojevima 099/6060672 (Predsjednik Saveza) i 099/6060630 (Stručna služba).